Review Apple iPhone SE

Review Apple iPhone SE

Ne intrebam, de multe ori, de ce produsele Apple trezesc atata interes in randul utilizatorilor, mai ales modele ca iPhone SE. Noul iPhone SE este un smartphone cu o carcasa identica celei lansate acum mai bine de 3 ani si cu exceptia unei variante noi de culoare este aproape imposibil sa diferentiezi un iPhone 5 sau 5s de un iPhone SPECIAL EDITION.

Daca ne uitam in jurul nostru, in autobuz, sau pe strada, putem observa ca numarul de utilizatori de iPhone 5 sau 5s este inca destul de mare, ceea ce se explica si prin prisma pretului pe care modelele mai noi, iPhone 6 si 6s il au.

Oare au fost cei de la Apple inspirati cand au conceput noul iPhone SE? Au analizat modul in care utilizatorii folosesc telefonul mobil si au realizat ca exista un segment foarte mare de piata care prefera telefoanele de o anumita dimensiune?

Modelul iPhone SE este unul la care multi utilizatori de produse Apple nu se asteptau, practic, ne asteptam ca acesta sa fie o mica retusare a vechiului iPhone 5 sau 5s, cu ceva modificari minore ale designului care sa aduca putin mai multa rotunjime carcasei, apropiindu-l astfel de forma impusa de modelele 6 si 6s. Aceasta pentru a putea avea un pret mai scazut, adresandu-se pietelor pentru care modelele de top iPhone 6 si 6s nu sunt tocmai potrivite.

Apple, insa, ne surprinde din nou cu iPhone SE, care ofera mare parte din functiile si echiparea disponibila pentru modelele de top intr-o carcasa si un design identic cu cel al iPhone 5 si 5s dar si la un pret mult mai scazut, respectiv 399$ pentru varianta de 16GB si 499$ pentru varianta de 64GB. Aceste preturi se vor traduce, cel mai probabil, in Europa si in Romania prin formula:

PRET APPLE (399$/499$) + TVA (~20% in EU) iar rezultatul exprimat in EURO.

De exemplu pentru un iPhone SE de 16GB se va plati (la liber) 399 + 79.80 = 478.80 EURO, neluand in calcul adaosul comercial.

Factorul pret este mai important ca niciodata acum, iar prin lansarea unui smartphone cu display de 4 inci, indiferent cat de bine este echipat hardware, clientii se asteapta ca acesta sa fie mai ieftin. Si chiar este!

Este impresionant faptul ca pe piata din Romania, firmele care ofera iPhone SE, il ofera la un pret mult mai mic decat preturile modelelor de top din 2015. Este cu atat mai impresionant cu cat echiparea iPhone SE este foarte aproape de iPhone 6 si 6s dar este mult mai accesibil ca pret.

Dar sa lasam pretul deoparte si sa ne gandim la decizia Apple de a relansa vechiul iPhone 5. Este aceasta decizie una inovativa, asa cum Apple ne-a obisnuit, menita sa livreze un smartphone foarte puternic dar care iti incape in palma?
Sau este atitudinea aroganta a companiei care vrea sa profite din nou de acelasi design pentru a treia oara (dupa iPhone 5 si 5s) crezand ca lumea il va considera atat de diferit incat sa faca trecerea de la iPhone 5 si 5s catre noul iPhone SE? Este greu de raspuns in acest moment.

Avand in vedere ca multi utilizatori au fost destul de sceptici in trecerea la display-ul de 4.7 inci de pe iPhone 6 si 6s, nefiind convinsi de trecerea la un ecran mai mare, se poate spune ca Apple a tinut cont de parerea si comportamentul clientilor.

Noul iPhone SE este conceput pentru a putea fi utilizat folosind o singura mana, ecranul de 4 inci fiind suficient de mic pentru a putea fi operat cu degetul mare, insa nu atat de mic incat sa piarda din lizibilitate.
Trebui sa tinem cont totusi de faptul ca restul componentelor sunt de ultima generatie, mai putin camera frontala insa nici aceasta nu este de lepadat. Camera principala de 12MP cu senzor iSight ofera aceleasi functionalitati ca pe iPhone 6 sau 6s.
Asta insemna ca ofera o functie de auto-focalizare mai clara si mai rapida iar blitz-ul in doua culori fac utilizarea camerei o adevrata placere. Sa mai amintim aici si de faptul ca formatul 4K este disponibil pentru inregistrari iar modul ultra-slo-mo imbunatateste major experienta cu noul iPhone SE.

Nu trebuie sa uitam nici de puterea de procesare a noului iPhone SE, care are acelasi procesor cu modelele 6 si 6s, respectiv A9 cu coprocesorul matematic M9 si 2GB memorie RAM.
Daca vom face o comparatie cu procesorul A7 echipat cu 1GB RAM de pe iPhone 5s, diferenta este coplesitoare in favoarea iPhone SE, atat din punct de vedere al performantei cat si a duratei bateriei.
Coprocesorul M9 este si el o piesa importanta pentru autonomie, datorita implemenatarii unui sistem de gestionare a consumului si aplicatiilor foarte inteligent.
Autonomia bateriei este un factor care a fost dramatic imbunatatit la noul iPhone SE prin trecerea de la acumulatorul de 1560mAh la cel de 1624mAh fara a fi afectata dimensiunea carcasei.

Plusuri si minusuri

Ne place Nu ne place
Procesorul A9 si coprocesorul M9Design-ul neschimbat de la iPhone 5
Autonomia baterieiCamera frontala de numai 1.2MP
Dimensiunea redusa Pozitionarea invechita a butonului de POWER
Camera principala de 12MP cu iSense
Performanta in anasamblu

Concluzii

    Per total putem spune ca noul iPhone SE este alegerea ideala pentru utilizatorii care prefera un smartphone de dimensiuni mai reduse dar cu o performanta de top.